Systeemhandel

Structureel winst maken door te handelen op de financiele markten is erg moeilijk. De sleutel tot succes is te handelen volgens vooraf opgestelde handelsregels. Vervolgens proberen deze handelsregels op consistente manier toe te passen.

De eerste stap is vast te stellen wat je wil gaan handelen

  • Dat hangt voornamenlijk er vanaf hoeveel risico je bereid bent te nemen   

Futures, turbo's en opties geven vaak een grote hefboom. Dit brengt de nodige risico's met zich mee. Winsten en verliezen kunnen hoger uitpakken dan wanneer je gewoon in de aandelen had belegd. Voor dat je in derivaten gaat handelen zorg dan dat je precies weet wat de werking is van het product. Mij advies is om eerst een tijdje op papier transacties te simuleren om op deze manier vetrouwd te raken met derivaten.

  • Hou rekening met de liquiditeit

Meer liquiditeit geeft meer flexibiliteit en betere prijzen bij het opzetten en afbouwen van een positie

 De tweede stap is jouw eigen handelsregels opstellen:

  • Welke indicatoren vormen de basis voor jouw handelsbeslissingen

Gebruik indicatoren die in jouw ogen logica in zich hebben. Een aantal veelgebruikte indicatoren worden besproken onder het tabje indicatoren. Persoonlijk raad ik aan aan een lange termijn indicator te gebruiken om de trend vast te stellen en vervolgens een korte termijn indicator om instap en uitstapniveau's vast te stellen.

  • Welk percentage van je kapitaal ben je bereid in te zetten als risicokapitaal

  • Wat is jouw stoplossniveau (hakniveau)?

Sat is een cruciale beslissing. Testen wijzen uit dat een strategie waarbij je winsten langer laat lopen dan verliezen op lange termijn tot hogere rendementen leidt.Veel brokers geven de mogelijkheid tot het gebruik van een trailing stoploss. Dit betekent dat het stoplossniveau stijgt als de markt stijgt.

  • Wanneer neem je winst

  • Overnight posities of niet?

Het sluiten van posities aan het eind van de dag zal op lange termijn je winsten wat beperken. Het grote voordeel is dat je elke dag met een schone lei kan beginnen.