Indicatoren

Er zijn allerlei indicatoren waarop je je kan baseren bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Globaal gezien kun je de indicatoren indelen in drie groepen.

  • Momentum Indicatoren
  • trend Indicatoren
  • Volume Indicatoren

Internet staat vol comlexe indicatoren en handelssystemen. Ik geloof in eenvoud. Te veel indicatoren vertroebelen het beeld.

Een paar veel gebruikte indicatoren :

  • Moving average . Moving averages kunnen berekend worden over meerdere tijdsintervallen. Het gebruik van kortere tijdsintervallen zal trendveranderingen sneller signaleren, maar ook meer valse signalen genereren.
  • MACD (Moving Average Convergence Divergence). De MACD is een uitbreiding op het simpele twee moving averages systeem. Het twee moving averages systeem geeft een signaal als het de korte MA het lang MA kruist. De MACD meet het verschil in afstand tussen de twee MA's. Signalen worden gegenereerd als de MACD de signaal lijn kruist. Deze lijn wordt berekend als het exponentiele moving average van de MACD.
  • ROC (Rate of Change). De Priis Rate-of-Change (ROC) indicatorgeeft het verschil tussen de huidige prijs en de prijs x-tiidsintervallen deleden. Het verschil kan weergegeven worden in punten of als een percentage.
  • RSI (Relative Strength Indicator).DeRelative Strength Index vergelijkt opwaartse koersbewegingen met neerwaartse koersbewegingen gedurende een geselecteerde periode. Wilder gebruikt de 14 daagse periode, maar 7 en 9 dagen worden ook vooak gebruikt om op korte termijn te handelen. Voor middellange termijn worden vaak 21 en 25 dagen gebruikt. De RSI is een trendvolgende oscillator die varieert tussen 0 en 100. Overbougt en oversold niveau's worden vaak vastgesteld op respectievelijk 70 en 30.
  • Parabolic SAR. Het Parabolic System is ontwikkeld door Wilder. Parabolic SAR berekend instap en uitstap momenten. Een stop loss wordt berekend op basis van de koersen van de afgelopen dagen. Het voordeel van deze methode is dat de stoploss al bereknd kan worden voor de opening.
  • Stochastics. De Stochastic Oscillator is ontwikkeld door Dr. George Lane om het markt momentum te bepalen. De Stochastic Oscillator vergelijkt de huidige koers in relatie met de koersrange van een vepaalde periode.De %K line vergelijkt de close met de meest recente trading range. De %D line is de signaal lijn berekend door de %k af te