Turbo's

Wat zijn nu precies turbo's

Een turbo is eigenlijk vergelijkbaar met een future. Grote voordeel van een turbo is dat het verlies beperkt is tot de investering. Je koopt een turbo met een bepaald financieringsniveau. Vergelijkbaar met de strike van een optie. Op elke turbo zit ook een stoploss (hakniveau). Als de koers de verkeerde kant opgaat zal bij het bereiken van de stoploss de positie worden teruggedraaid. Echter je kan nooit lager afgerekend worden dan het financieringsniveau.Het is niet zoals bij opties dat de prijs afhankelijk is van bewegelijkheid of de tijd. Turbo's kennen namenlijk geen expiratiedatum.

Doordat je geinvesteerde bedrag veel lager is dan wanneer je werkelijk de aandelen had gekocht is er sprake van een hefboom. Deze hefboom is gelijk aan de koers van de onderliggende waarde gedeeld door jouw investering in de turbo.

Voordelen en nadelen van turbo's nader bekeken

klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Grote hefboom, beperkt risico en geen verlies aan tijdswaarde zoals bij opties. Grootste nadeel is waarschijnlijk de spread van turbo's. Die is toch een stuk wijder dan bijvoorbeeld de spread van futures. ABN verzorgd zelf de liquiditeit van de turbo's, maar als de market maker van ABN zijn quotes intrekt zal handelen tegen normale prijzen bijna onmogelijk worden. In panieksituaties valt te bezien in hoeverre je nog makkelijk turboposities kan terugdraaien of opzetten

Daarnaast zal je vrij veel rentenadeel ondervinden. ABN rekent een renteopslag en verrekent die met het financieringsniveau. Opbrengsten (zoals dividenden en dergelijke) worden ook in mindering gebracht op het financieringsniveau.

Ratio.
De ratio van een Turbo bepaalt hoeveel Turbo's u zou moeten kopen om één keer in de onderliggende waarde te beleggen.

Koers turbo's
De koers van een Turbo Long of Turbo Short is zeer gemakkelijk te berekenen aan de hand van twee formules. (We gaan in deze voorbeelden uit van de AEX-index als onderliggende waarde).

Koers Turbo Long = (Stand onderliggende waarde- financieringsniveau) / ratio

Koers Turbo Short = (Financieringsniveau - stand onderliggende waarde) / ratio

Ratio van turbo's.
De ratio van een turbo bepaalt hoeveel turbo's u zou moeten kopen om één keer in de onderliggende waarde te beleggen.