Futures de basis

Definitie van een Future

Voordat je gaat handelen in futures moet je goed weten wat een future nu eigenlijk is

Een future is een overeenkomst om een onderliggende waarde op een vooraf gesteld tijdstip te kopen of te verkopen.

De meeste futures kennen een cash settlement procedure. Zorg ervoor dat je altijd goed uitzoekt wat de specifieke contractvoorwaarden voor een future zijn. FTI futures zijn de futures die als onderliggende waarde de AEX hebben. Deze hebben een contractgrootte van 200. Elke punt beweging in de AEX staat dus voor een winst of verlies van 200 euro.

Hefboomeffect

De handel in futures brengt een erg groot hefboomeffect met zich mee.

Voorbeeld:

Stel he koopt nu 1 fti future. Een future is een overeenkomst om te kopen/verkopen op een tijdstip in de toekomst. Op dit moment hoef je dus niets te betalen.

Vanaf het moment dat je de FTI heb gekocht tot het moment dat je de FTI heb verkocht zul je voor elke punt stijging van de fti 200 euro ontvangen en bij elke punt daling 200 euro moeten betalen.

Margin

De broker zal een margin verlangen. De margin voor een FTI verschilt per broker maar zal rond de 6500 euro bedragen. Dus in plaats van 200 maal 450= 90.000 euro hoef je slecht 6.500 euro bij de broker te storten. Je handeld dus met een grote hefboom.  Dit brengt de nodige risico's met zich mee. Zorg ervoor dat je altijd goed bepaald hoeveel risico je maximaal wil lopen.